Glutenvrij

Wij bieden deze cursus aan om in de groeiende behoefte aan glutenvrije voeding in de horeca te voorzien. Er is een groeiende vraag naar glutenvrije producten waardoor steeds meer restaurateurs glutenvrije gerechten opnemen in hun menu. Het heeft grote voordelen om als restaurateur een kwalitatief hoogstaand, glutenvrij gerecht op tafel te zetten waardoor ook de gasten met speciale dieetwensen kunnen genieten van een heerlijke, authentieke pizza. De SNIP heeft uitvoerig onderzoek gedaan naar de ideale meelmix en receptuur om de klant een excellent product te serveren. In de cursus word tevens theoretisch aandacht besteed aan gluten en de (allergische)reactie, zodat de cursist een ware expert wordt op dit gebied. In de praktijk zal er geoefend worden met de bereiding van glutenvrij deeg en met het gebruik van onze ‘Superforno Rinaldi’ die zeer geschikt is voor de bereiding van glutenvrije pizza. Deze cursus is perfect voor de pizzaioli die expertise in glutenvrije pizza aan hun CV toe willen voegen en hun klanten een traditioneel en authentiek product aan willen bieden in een modern, glutenvrij jasje.

Theorie:

  • De basis van het bakken.
  • De wereld van de granen: soorten en gebruik.
  • Kennis van tarwe: hard en zacht.
  • Tot meel gemalen tarwe, het meel.
  • Bestudering van de eigenschappen van meel.
  • Allergische reacties
  • Bereiding glutenvrije pizza’s
  • Studie van de technologische eigenschappen van tarwemeel.
  • Benadering van de kneedtechnieken.
  • Studie van de bestanddelen van een deeg. 
  • Veelgebruikte kneedtechnieken.
  • Het begrip gisting.
  • Het fermentatieproces van het deeg.
  • Het structureren van de workflow ten bate van de persoonlijke behoeften
  • Kneedtechnieken voor gevorderden.
  • Kennis van de benodigde instrumenten voor het werk als pizzabakker.
  • Kneedmachines en ovens, verschillende typen en eigenschappen.
  • Speciale technieken van de pizzabakker.

Praktijk

  • Met de handen in het deeg, het maken van de glutenvrije pizzabodem. 
  • Werken met (glutenvrije) meelsoorten.
  • Producten die geschikt zijn voor pizza. Beleggen en bakken.
  • Bakproces / juiste behandeling van de oven.
  • De topping.

Duur: 40 uur (12 uur theorie / 28 uur praktijk), verdeeld over 8 werkdagen van 5 uur van 8.30 uur tot 13.30 uur in de ochtend.

Eerst wordt de theorie behandeld, daarna starten de praktijkdagen.

Prijs: € 1.890,- exclusief 21% BTW. Bij succesvolle deelname ontvang je na afloop een SNIP certificaat van deelname.